TIP!
Het kopen van een huis in Spanje
De woningmarkt in Spanje werkt anders dan in Nederland. Om die reden is het aan te raden om een aankoopmakelaar in de arm te nemen.
In Spanje kennen ze geen exclusiviteit voor een verkoopmakelaar. Het kan daardoor voorkomen dat een woning bij meer dan vier Spaanse makelaars te koop staat.
Ook kennen ze in Spanje geen woningsite zoals Funda. In Spanje kunnen huizen online te koop staan op Idealista, Spainhouses en Kyero. Omdat Spanje geen exclusiviteit kent van een verkoopmakelaar is het zo dat zodra je via een Spaanse woningsite je gegevens achterlaat bij een makelaar, je zogenaamd van die makelaar bent. Je kan dan niet zomaar meer voor een andere makelaar kiezen.
Dat wil zeggen; als je vervolgens via mij een huis vindt dan loopt het alsnog via die eerste makelaar waar je je gegevens hebt achter gelaten. En vaak is dit een makelaar die je niet kent en waarschijnlijk niet eens Engels praat laat staan Nederlands.
WEETJE!
Wist je dat?
Als je voor je 65e gaat emigreren heb je geen recht meer op een volledige AOW uitkering. Je bouwt volledige AOW op als je 50 jaar in Nederland woont en werkt. Mocht je al voor je 65e naar Spanje zijn geëmigreerd dan bouw je voor ieder jaar dat je in het buiteland woont 2% minder op. Dit kun je opvangen door een AOW verzekering af te sluiten.
WEETJE!
Wist je dat?
Een huis kopen in Spanje gaat anders dan in Nederland. Het begint al bij de advocaat vs notaris. In Nederland is de notaris van groot belang maar in Spanje is dit de advocaat.
Een advocaat doet onderzoek naar de legaliteit van de woning, zoals het checken van de eigendomsrechten en de bouwvergunningen. Hij zal na gaan of er lasten en schulden rusten op de woning zoals openstaande elektriciteitsrekeningen en waterrekeningen. Nog te betalen belastingen en afgesloten kredieten o.a. een hypotheek.
De advocaat stelt ook het koopcontract op.
Bij de notaris wordt de notariële akte (la escritura) ondertekend.
WEETJE!
Wist je dat?
De betekenis van het woord ‘mañana’
Je zult wel denken…ja, duh, dit weten we wel. Dit betekent morgen en ook ochtend.
De Maar als een Spanjaard je zegt dat hij morgen iets voor je zal doen is mañana ook vrij te vertalen met ‘ergens in de toekomst’.
Bij een Spanjaard gebeuren dingen altijd later dan aangekondigd. Je kunt dus beter een Spanjaard nooit op de hoogte brengen van je uiteindelijke deadline. Doe als alle Spanjaarden, maak veel ophef over de noodzaak van snel handelen en overdrijf hierbij vreselijk. Een Spanjaard zal niet snel nee zeggen, daarom zal hij iets toe zeggen en het vervolgens niet naleven i.p.v. jou teleur te stellen. Het woord toekomst is voor de Spanjaard een onduidelijk begrip wat voor hun zoiets betekent als; waarin er voldoende dagen zijn om op een gelegen tijdstip dingen te ondernemen. 😉
WEETJE!
Wist je dat?Wist je dat?
Persoonlijke ontmoetingen
Spanjaarden houden in de omgang een mediterrane houding aan. Ze staan dichter bij je als ze tegen je praten dan wij gewend zijn en raken je aan om iets te benadrukken. Er wordt druk gebaard en er wordt vooral luid gesproken.
De combinatie van hoog volume en wilde gebaren maken het voor een buitenstaander soms moeilijk om te bepalen of iemand ruzie heeft of gewoon een gesprek voert. Van de zomer zat ik met mijn partner op het terras van El Pimpi in Málaga en achter ons zat een Spaans gezelschap van vijf luid te praten en druk te gebaren. Mijn partner vroeg me of ze ruzie hadden. Nee, zei ik, ze hebben een discussie waarbij het volume van een Spanjaard altijd omhoog gaat en men druk gaat gebaren. Zo ook nu. Mijn partner begreep er niets van, iedereen kon tenslotte maar al te goed meeluisteren, als je tenminste de Spaanse taal verstaat. 😉 Zo gaat het bij de Spanjaarden, antwoordde ik. Het interesseert ze niet dat iedereen het kan horen. Sterker nog, ze hebben helemaal geen oog meer voor hun omgeving want ze gaan helemaal op in hun gesprek. Ik moet er altijd wel om lachen. Daar een Nederlander vaak zo zacht mogelijk gaat praten op een terras, laat een Spanjaard zich gewoon gaan.
In een formele omgeving is het volume iets getemperd, worden er minder wilde gebaren gemaakt en gebruikt men de beleefdheidsvorm usted, oftewel u. Dit is een beleefde en respectvolle manier om mensen aan te spreken, in het bijzonder als ze ouder zijn of hoger in de zakelijke hiërarchie staan.
WEETJE!
Wist je dat?
Loterijen en Gokken
Spanjaarden zijn goklustig. Waarschijnlijk komt dit omdat een Spanjaard van nature houdt van spanning en risico’s. Dat zien we vooral bij het stierenvechten, het voor stieren uitrennen en autorijden. Maar misschien hopen ze wel op een gemakkelijke manier veel geld binnen te kunnen halen. 😉 In ieder geval is het een feit dat Spanje meer loterijen met hoge geldprijzen heeft dan welk ander land.
Zoals de kerstloterij op 22 december van de Lotería Nacional, de Nationale Loterij van Spanje, ook wel genoemd ‘El Gordo’ vanwege de uitzonderlijk grote jackpot. Eén lot van El Gordo kost zo’n € 200! El Gordo wordt al sinds 1812 georganiseerd namens de Spaanse overheid en is hiermee de oudste en een van de grootste loterij van de wereld.
Naast de kerstloterij organiseert de Lotería Nacional ook ieder jaar op 6 januari, met Driekoningen, een andere speciale loterijtrekking, namelijk El Niño (Het Kindje of Het Kleintje). Deze trekking wordt zo genoemd, omdat het prijzengeld vergeleken met El Gordo veel kleiner is.
En El Gordo De Verano (De Vette Van De Zomer), waarvan de loterijtrekking in de eerste week van juli plaatsvindt. Er zijn nog andere nationale loterijen, maar ook veel regionale.
De kiosken van ONCE (Organización National de Ciegos Españoles (Nationale Organisatie voor de Blinden) kom je overal tegen in Spanje. Deze organisatie is in 1938 in het leven geroepen door Franco om zo werkgelegenheid als lotverkopers voor de blinden te creëren.
Spanjaarden geven ook veel geld uit aan een gokkast (tragaperras) en zijn gek op bingo spelen. Er zijn zelfs zo’n 400 bingo hallen. Spanje is zelfs nummer drie in de wereld als het gaat om de hoeveelheid geld dat wordt uitgegeven aan het spelletje.
Spanje biedt tevens plaats aan maar liefst 60 legale casino’s.
Genoeg dus om een keer een gokje te wagen… ¡Disfrutar!
TIP!
Málaga!
Málaga is een gemeente en de op een na grootste stad van Andalusië, en de op vijf na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Málaga.
De stad ligt aan de Middellandse Zee, in het kustgebied dat bekend staat als de Costa del Sol.
Málaga heeft een zomers mediterraan klimaat, maar heeft door de ligging aan zee minder last van extreme hitte. De stad kent milde winters met temperaturen rond de 20 graden, waarbij vooral de nachten merkbaar zachter zijn dan in het binnenland van Andalusië. Een bezoek aan Málaga in de maanden november en december is zeker een aanrader om nog te kunnen genieten van een lekkere temperatuur en de zon.
De inwoners van Málaga staan bekend als Malagueños en in de volksmond soms als boquerones (ansjovissen).
Málaga is een levendige stad met veel bezienswaardigheden zoals; het Alcazaba (een Arabisch fort), Teatro Romano, Castillo de Gibralfaro, Plaza de Toros de Malagueta, de wijken Las Lagunillas en Soho met prachtige streetart, Catedral de Málaga, Mercado Atarazanas de Málaga (de overdekte markthal), Muelle Uno (de haven) en buiten de stad is een bezoek aan de Botanische Tuinen zeker ook de moeite waard. Verder beschikt Málaga over verschillende musea zoals; het Picasso museum, Carmen Thyssen, Málaga museum, CAC museum (hedendaagse kunst), Automuseum en meer.
Ook is de stad de moeite waard om te bezoeken als je van winkelen houdt. En wat ook niet mag ontbreken op je to-do lijstje is het huren van een fiets om door de stad te fietsen met een gids of langs de kust richting de visserswijken Pedregalejo en El Palo.
Kortom Málaga is een gezellige en prachtige stad die werkelijk alles te bieden heeft zoals; gezellige cafe’s en restaurants, mooie (kleding)winkels, vele bezienswaardigheden, streetart, vele parken, mooie haven met winkels, barretjes en restaurants, en niet te vergeten…de verschillende stranden en zo’n 300 dagen zon per jaar! 💃🏻☀️
Een ideale stad dus voor een strandvakantie, stedentrip of om te bezoeken als je op doorreis bent.
Ga jij voor een dag, een lang weekend of langer naar Málaga en zou je graag uitgebreide informatie willen ontvangen over de bezienswaardigheden, leuke restaurants etc. stuur me dan even een mail naar andalusiërealestate@gmail.com.
¡Disfrutar!